Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и премиерът на Австралия Малкълм Търнбул обявиха началото на преговори за „всеобхватно и амбициозно“ споразумение за търговия.

Според Малмстрьом и двете държави ще спечелят от подобен договор. Еврокомисарят допълва, че подобно споразумение ще увеличи икономическите възможности за малкия и големия бизнес, а също така ще открие нови работни места.

ЕС вече е вторият по големина търговски партньор на Австралия, а след старта на тарифния конфликт със Съединените щати по-рано тази година, Брюксел усилено се стреми да диверсифицира външноикономическите си отношения.

Двустранната търговия със стоки между ЕС и Австралия расте с постоянни темпове през последните години, като миналата година достигна почти 48 млрд. евро. Секторите, от които се формира по-голямата част от износа на ЕС за Австралия, са транспортно оборудване, машини и апарати, химикали, храни и услуги.

Двустранната търговия с услуги възлиза на около 28 млрд. евро. Чрез споразумението търговията със стоки между двете страни партньори би могла да се увеличи с над една трета.

На 22 май Съветът на Европейския съюз прие решение за разрешаване на започването на преговори за търговско споразумение между ЕС и Австралия.

Започването на преговори с Австралия е част от програмата на ЕС за отворена и справедлива търговия. Те започват след приключването на преговорите с Япония през миналата година и с Мексико през пролетта на тази година, както и след влизането в сила на търговското споразумение между ЕС и Канада през септември миналата година.

Първият кръг официални преговори ще се проведе в Брюксел от 2 до 6 юли. Преговорите ще се провеждат на фона на търговския спор между САЩ и Китай, след като двете страни си наложиха взаимно мита. ЕС е сред пострадалите от решението на Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, докато Австралия беше освободена от тях, защото прие да ограничи износа си за САЩ.

До момента ЕС и Австралия осъществяваха своите търговски и икономически отношения в Рамката за партньорство между ЕС и Австралия от 2008 г.