Европейският съюз планира да прилага по-строго законодателство за защита на потребителите по отношение на социалните медии и имейл доставчиците като Facebook и Gmail.

Еврокомисарят Вера Юрова е поискала от ръководството на социалната мрежа официално изявление за ситуацията около последните скандали за злоупотреба с лични данни.

“Искам от Facebook по-нататъшни обяснения. Например, в каква степен са засегнати европейските потребители”, каза еврокомисарят.

Американската администрация и отговорните ведомства са уверили Евросъюза, че те “приемат всички обвинения изключително сериозни и работят върху подготовката на необходимите мерки”.

Едновременно с това “европейският отговор” трябва да бъде даден от съответните ведомства за защита на данните в Европа. “Този скандал трябва да стане сигнал за всички нас. Начинът, по който използваме личните данни, може да доведе до големи последствия”, заяви Юрова.

“За всички лидери бе ясно, че личната неприкосновеност и данни на гражданите трябва да бъдат напълно защитени. Взимаме този въпрос много на сериозно”, заяви и Доналд Туск.

Той призова за спазване и прилагане на европейското и националните законодателства в тази сфера.

Съгласно проектопредложението властите биха могли да налагат глоби от най-малко 4 процента от оборота. В момента органите за защита на потребителите в ЕС могат да налагат единствено малки глоби, а някои въобще нямат правомощия да санкционират компании за нарушаване на законодателството в тази област.

Това е нов пример за по-строги правила в ЕС за технологичните гиганти след съобщенията, че политическата консултантска фирма Cambridge Analytica е злоупотребила с данните на над 50 милиона потребители на Facebook в опит да повлияе върху президентските избори в САЩ през 2016 г., както и в референдума във Великобритания довел до Брекзит.

Предложението предвижда да се разшири прилагането на законодателството на ЕС за защита на потребителите, обхващайки “безплатни” цифрови услуги, за които потребителите предоставят свои лични данни, вместо да плащат пари – като съхраняването на данни в облак, социалните медии и електронните пощи.

През април 2016 г. Европарламентът прие Регламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни. С него максималният размер на налаганите глоби за нарушения на законодателството относно защита на личните данни стана 20 милиона евро. Нужни са обаче повече и по-точни правила, когато става въпрос за електронни данни и поведението на потребителите онлайн.