Външните министри на Европейския съюз постигнаха компромис в преговорите за присъединяване с Македония и Албания да започнат през юни 2019 година, но поставиха и условия, за да се случи това.

Причината за отлагането са няколко държави, които смятат, че реформите в Скопие и в Тирана и особено борбата с корупцията и налагането на върховенството на закона, не са достатъчно убедителни. Сред тях са Холандия и Франция

Четирите условия са да се проведат спешни реформи, да се приложи договорът за името между Скопие и Атина, да последва положителен доклад на ЕК и решение на Съвета на ЕС.

Еврокомисарят Йоханес Хан заяви, че решението на Съвета на министрите на ЕС за даване на условна дата за започване на преговори, означава че Европейската комисия може да започне още от тази седмица процеса на наблюдение.

Скопие, която е кандидат за член в ЕС от 2005 г. разреши по-рано този месец 27-годишния си спор с Гърция и промени името си на Северна Македония. Това беше условие Атина да свали ветото си върху членството й в ЕС и в НАТО, но това не се оказа достатъчно.

Основните съмнения на страните членки обаче идват по-скоро от препоръката за Албания, която част от тях намират за недостатъчно убедителна, както и напредъкът в реформите и в съблюдаването на закона за недостатъчно напреднали. Тирана е кандидат за ЕС от 2014 г.

Решението на европейските министри бе взето на последното заседание на Съвета на ЕС в рамките на Българското председателство.

Европейската комисия трябва да излезе с доклад фокусиран върху три основни теми: реформи на публичната администрация, реформи на разузнавателните служби и съдебна реформа и борба с корупцията. Въз основа на този доклад Македония ще може да проведе междуправителствена конференция до края на 2019 г.

След като Съветът на ЕС реши преговорите да започнат от средата на следващата година, ЕК получава задачата да се подготви. Очаква се до края на седмицата решението да бъде потвърдено от Европейския съвет.