Висшата избирателна комисия на Турция потвърди победата на Реджеп Таип Ердоган на провелите се в неделя избори за президент. Председателят на комисията Сади Гювен заяви, че след преброяване на близо 98 процента от бюлетините, Ердоган печели повече от половината валидни гласове.

Гювен също така заяви, че според неофициални изборни резултати пет партии влизат в парламента. Това са Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, нейният съюзник Партията на националистическото действие (ПНД), главната светска опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и десноцентристката „Добра партия“.

Турция „премина още една проверка за демокрация, давайки пример на целия свят”, каза Ердоган пред привърженици на Партията на справедливостта и развитието в Анкара, след като беше обявен за победител на президентските избори.

По думите му страната ще „спечели много по-добро място на международната арена” и ще „подобри мира и благоденствието на всеки един от своите граждани”.

Той благодари на турските граждани, като каза, че избирателната активност е била най-високата в историята на Турция и добави, че ще продължи да „освобождава сирийски земи” и ще поправи грешките на своята партия по време на предстоящия си президентски мандат.

Изборите от юни 2018 г. бележат началото на нова ера в системата на управление на Турция, в която изпълнителните правомощия се прехвърлят на президента. Това се случва в момент, когато президентът Ердоган и неговото правителство са подложени на критики отвън, че отстъпват от придобивките на демокрацията, а също и заради несъответствия със западните съюзници във външната политика. Както е правил и на предишни избори, Ердоган заяви в първата си следизборна реч, че иска да остави разделенията в миналото и обеща по-добра демокрация за всички.

На практика Ердоган ще управлява различна Турция – страната вече ще има нова политическа система с по-големи правомощия на държавния глава заради конституционни поправки, одобрени на референдум миналата година.

Президентът ще назначава вицепрезиденти, правителство (което няма да има премиер) и висши магистрати, ще може да издава укази и да обявява извънредно положение, както и да разпуска парламента на каквото основание пожелае, но с това автоматично ще свиква извънредни избори (които винаги ще са за президент и парламент едновременно).

Критиците на Ердоган нарекоха вчерашните избори свой последен шанс да попречат на Турция да се превърне в авторитарна държава, подчертава в. „Ню Йорк таймс“. Победата на турския лидер може да има тежки последствия за сътрудничеството с НАТО, сигурността в Ирак и Сирия и контрола на имиграционните потоци към Европа.

Турция продължи сътрудничеството със западните си партньори по отношение на борбата с тероризма, но Ердоган подложи на изпитание НАТО, като се сближи с руския президент Владимир Путин, купи руска ракетна система и планира да повери на Русия строежа на ядрен реактор в Турция, припомня авторитетният ежедневник.