Европейският парламент одобри спорната директива по авторското право, което ще позволи на евродепутатите, еврокомисията и Съвета на ЕС да продължат тристранните преговори по текста.

Текстът стана обект на небивало лобиране и спорове заради това, че засяга интересите на технологичните гиганти, творците и обикновените интернет потребители.

Депутатите приеха текста на ЕК с 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 въздържали се. Еврокомисарите Мария Габриел и Андрус Ансип приветстваха решението на депутатите, което Ансип нарече „огромна крачка към приемане на балансирана реформа на авторското право в ЕС“.

„Европейският парламент одобри филтри за всички освен най-малките сайтове и приложения. Всичко, което искате да публикувате, ще трябва да бъде предварително одобрено от тези филтри, абсолютно законно съдържание като пародии и миймове ще бъде също засичано“, коментира евродепутатът от Пиратската партия Юлия Реда.

На пленарна сесия депутатите одобриха изменени версии на най-противоречивите компоненти: Член 11 и Член 13, наричани от критици „данък линк“ и „ъплоуд филтри“.

Член 11 позволява на издателите и вестниците да правят пари, когато компании като Google публикуват техните истории. Член 13 изисква платформи като YouTube и Facebook да сканират качено съдържание, за да спират нелицензирано споделяне на авторски материали.

Критици алармират, че тези две промени представляват директна заплаха за свободния информационен поток в интернет пространството и ще доведе до цензора. Срещу нея се обявиха редица IT компании, известни личности в технологичните среди и сайтове като Wikipedia и YouTube. Директивата раздели и самите творци – някои като Пол Макартни я подкрепиха, а други като Уайклиф Жан я заклеймиха, призовавайки евродепутатите „да прегърнат и подобрят интернет, вместо да се опитват да го блокират и възпрепятстват“.

Директивата би трябвало да осъвремени досегашната законова рамка за авторските права, която е от 2001 г. и съответно неадекватна за развитието на интернет. През юли евродепутатите решиха да преразгледат предложението на парламентарната комисия по правни въпроси и да изменят позицията на ЕП по спорните текстове.

Формулировките, гласувани днес, ще представляват мандата, с който ЕП ще преговаря със Съвета на ЕС, за да достигне до споразумение. Съветът прие своята позиция през май 2018 г.