Европа трябва да обмисли отмяна на лятното часово време поради потенциалните ползи за здравето, които промяната ще има за гражданите, каза Европейският парламент в подготвено изявление, след като евродепутатите одобриха резолюция на 8 февруари, в която се искаше „задълбочен преглед“ на настоящата смяна между зимно и лятно часово време.

Действащата директива влезе в сила през 2011 г. и предвижда въвеждане и отмяна на лятното часово време съгласувано в ЕС за целите на вътрешния пазар.

Комисарят по транспорта Виолета Булц обясни, че европейските правила изискват да има координация по отношение на смяната на времето. „Ако има некоординирана смяна на времето, ще се създадат много сериозни проблеми за доброто функциониране на единния пазар и най-вече за отрасъла на транспорта. Ако решим да спрем със смяната на времето, това трябва да се направи в целия ЕС едновременно и по един и същ начин“, уточни тя.

Резолюцията е изготвена в отговор на инициативи и петиции на граждани, загрижени за последиците за здравето от местенето на часовниковата стрелка два пъти в годината. За баща на идеята за лятното часово време често се посочва Бенджамин Франклин, но се смята, че за пръв път то е въведено в Германия и Австро-Унгария преди век, за да се спестява гориво през Първата световна война. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 г.

От 1996 г. гражданите на страните от Общността местят с един час напред часовниците в последната неделя на март, а в последната седмица на октомври – с един час назад. Ползите са спорни като мнозина от противниците на местенето на стрелките, включително и много от изказалите се в този дебат евродепутати привеждат аргументи, че няма реални икономически ползи от този алгоритъм, а в същото време той се отразява негативно на общото здравословно състояние на хората.

Миналата година Литва заяви, че ще поиска от Европейския съюз да отмени закона за смяна на часовото време, защото за повечето хора е неприятно два пъти в годината да трябва да местят стрелките на часовниците си. По-рано тази година и Финландия призова ЕС да се откаже от лятното часово време. Дори и евродепутатите да решат да отменят лятното часово време, фактическото му отпадане няма да стане веднага. Защото след това на ход ще бъде ЕК, а по всяка вероятност ще се наложат и преговори с отделните правителства на страните-членки.

В същото време, независимо какво ще реши Европа, България е свободна да премахне местенето на стрелките на часовника по собствена инициатива, когато прецени. Необходимо е само решение на Министерския съвет.

През последните години редица държави се отказват от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан – 9 от 14 области (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011) Египет (2014), Азербайджан (2015).