Европейската комисия може да глоби големите интернет компании като Facebook, Twitter и YouTube, ако не идентифицират и не премахнат терористичната пропаганда и екстремистките послания от своите платформи, пише Financial Times.

Изданието цитира еврокомисаря по сигурността Джулиан Кинг, според когото технологичните компании не правят достатъчно за премахването на терористичното съдържание, поради което се налага Общността да предприеме действия в защита на своите граждани.

„Не можем да си позволим отпускане или примирение с този мрачен и деструктивен феномен“, заявява пред FT Джулиан Кинг.

Все още не са известни подробности около новите регулации, които се подготвят в Брюксел, но според анонимен източник, близък до законодателното тяло, по всяка вероятност ще бъде наложен максимален срок от един час, в който интернет платформите ще трябва да изтриват съдържание, отбелязано като терористично от службите за сигурност в дадена държава.

Това би бил и първият случай, в който Европейската комисия директно ще задължи интернет компаниите да премахват насилнически послания, снимки и клипове. До този момент ЕС разчиташе на доброволния принцип в диалога с технологичните гиганти, тъй като самите те поддържат тезата, че не носят отговорност за съдържанието, което се качва в мрежата от техните потребители.

Джулиан Кинг уточнява, че новото законодателство ще влезе в сила, едва след като бъде одобрено от Европейския парламент и държавите членки на ЕС. Ако поправките бъдат приети, те ще станат задължителни за всички сайтове и социални мрежи, които оперират в границите на Общността, независимо от техния размер.

През лятото на 2017 г. Facebook, YouTube, Twitter и Microsoft обявиха създаването на световна работна група, чиято дейност ще бъде насочена към отстраняване на терористично съдържание от платформите им. По-късно в някои европейски страни като Германия пък бяха приети закони, коийто предвиждат глоба до 50 милиона евро за социални мрежи, които не премахват бързо съобщения, съдържащи омраза или подстрекаващи към екстремистки действия.