Италия трябва да се стреми да следва „отговорна“ бюджетна политика, обясни зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, във връзка със зараждащата се популистка крайно дясна коалиция в страната, която избира малко известен адвокат за премиер.

Домбровскис коментира, че Италия има второто най-високо ниво на държавен дълг след Гърция. Италианският дълг от 2,3 трилиона евро е 132% от Брутния вътрешен продукт – БВП, най-високият коефициент навсякъде в Европа, с изключение на Гърция.

ЕС прогнозира, че италианският държавен дълг ще остане на 130% над БВП тази година – два пъти повече от 60-процентовия таван на съюза. Брюксел се опасява, чe новото правителство в Рим ще се стреми да увеличи публичните разходи.

Движението „Пет звезди“ и партията „Лига“ отхвърлят политиките за строги икономии. Скъпите финансови мерки в документа и евроскептичният тон тревожат финансовите пазари, както и номинацията на Джузепе Конте като премиер.

Домбровскис коментира, че планът на коалицията за драстично намаляване на данъците и обръщане на намаляването на пенсиите ще излезе скъпо. „Можем само да съветваме да остане икономическата и фискалната политика, да се стимулира растежа чрез структурни реформи и да се поддържа бюджетния дефицит под контрол“, допълва той.

Лидерът на партия „Лига“ Матео Салвини вече отхвърли няколко предупреждения на европейски партньори по темата. Той определи като „неприемливи“ предупрежденията на френския министър на икономиката Брюно льо Мер, който изрази безпокойство за стабилността на еврозоната.

Салвини реагира бурно и на предупреждението на Манфред Вебер, представител на консервативната партия на германския канцлер Ангела Меркел и председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. “Нека се занимава с Германия, а ние ще се занимаваме с това, което е добро за италианците“, написа Салвини в социалната мрежа „Туитър“.