Маргрет Верстагер, най-могъщият в света регулатор на технологичния бизнес, има нова цел. След като вече премери сили с руския енергиен гигант „Газпром“ в антимонополното дело и наложи рекордна глоба на Google, сега датската еврокомисарка проучва възможността за създаване на универсално зарядно устройство за мобилни телефони за територията на Европейския съюз.

Именно в отговор на натиска от страна на ЕС, 14 големи технологични компании като Apple, Samsung, Huawei и Nokia подписаха доброволен меморандум за разбирателство през 2009 г., като се съгласиха да хармонизират зарядните устройства за нови модели смартфони. Като повечето подобни инициативи, и тази не доведе до нищо и меморандумът за разбирателство изтече през 2012 г.

Сега обаче Верстагер счита, че въпросът не само трябва да се възобнови, но и да бъде доведен до решение – дори ако то включва създаването на нов технологичен стандарт.

Европейската комисия настоява за универсално зарядно устройство от почти десетилетие, цитирайки като основни фактори за това проблеми като повече от 51 000 тона електронни отпадъци годишно от стари зарядни устройства, както и неудобството за потребителите при пътуване и смяна на използваните устройства.

Еврокомисар Верстагер, която отговаря за конкуренцията в Комисията „Юнкер“ не е доволна от статуквото.

„Като се има предвид незадоволителния напредък при този засега доброволен подход, Комисията скоро ще стартира проучване на оценката на въздействието, за да оцени разходите и ползите от различните други варианти“, казва Вестагер.

Основният „друг“ вариант е именно въвеждането на универсално мобилно зарядно устройство за единния европейски пазар.

Ако Комисията приеме, че има перспектива пред подобно решение, тежката задача за откриването му се пада на полската комисарка Елжбета Бенковска в качеството ѝ на ръководител „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия“. Убеждаването на поне дузина големи и средни технологични производители да заложат общ стандарт в дизайна на десетките си модели смартфони и таблети със сигурност няма да бъде лесна задача.