Европейската комисия евентуално ще надхвърли парите на данъкоплатците по договори за общо 100 милиона евро за създаването на масивна мрежа за ИТ сигурност, както и закупуването на мобилни телефони и преносими компютри.

Вътрешните документи и поверителните имейли, получени от специализирания сайт EUobserver, предполагат лошо управление на рамкови договори с външни доставчици, които надвишават нормалните разходи при знанието на висшите служители и ръководството в Генерална дирекция „Информатика“ на Европейската комисия (DG Digit).

Тези договори включват, между другото, закупуването на Apple iPhone телефони и Microsoft Surface Pro преносими компютри, като всички продукти изглежда са със завишени цени от германския доставчик Bechtle AG.

Такива устройства се предполага да се продават без ДДС, следвайки правилата, очертани в протокола за привилегиите и имунитетите на Европейския съюз. Но Европейската комисия се е съгласила да плати над базовата цена.

Към момента на подаване на договора от октомври 2017 г., нов iPhone X с 256GB място за съхранение се продава на цена от 1 319 евро с включен 19-процентен ДДС, на уебсайта на Apple Germany. Това означава, че Европейската комисия е трябвало да плати малко над 1000 евро, но вместо това е дала 1 188.29 евро за този модел, според изтекли документи.

Европейската комисия е предоставила на EUobserver спорния договор след искане по силата на правото за свободата на информацията, но е скрила мотивите за ценообразуването по причини, свързани с търговската тайна. Все пак, изтеклия документ разкрива цените в пълен размер.

Той показва, че Генерална дирекция „Информатика“ е изразходвала 719.82 евро за iPhone 8 64GB. Посочената цена с включен 19% ДДС за модела е 799 евро, което означава, че трябвало да плати 671.43 евро.

Тя също така е платила 872.97 евро за iPhone 8 с 256GB и 972,07 евро за iPhone 8 Plus с 256GB – отново над нормалната базова цена.

Подобна схема за закупуване с надценка вместо с отстъпка е приложена към преносимите компютри Microsoft Surface Pro от същия немски доставчик, когато комисията се съгласила през 2014 г. да ги закупи над базовата цена.

По това време Microsoft на своя уебсайт в Белгия продава своите преносими компютри Surface Pro 3 i5 с 256GB сторидж и 8GB RAM памет за 1,299 евро с включен 21-процентен ДДС. Въпреки това, Комисията се съгласила да плати 1110.26 евро за всяко устройство, почти 40 евро над базовата цена.

Комисията не отговаря на въпросите защо е съгласна с цените и дали допълнителни скрити такси биха могли да обяснят допълнителните разходи. Тя все още не е отговорила дали е платена част от ДДС налога, само за да бъде възстановена по-късно.

Накрая, властите също не можогат да обяснят колко на брой устройства са закупени по конкретните нередовни договори. Вместо това, Комисията дава „грубо точни“ цифри от близо 1000 iPhone бройки, закупени за шестте месеца от миналия декември насам, от немския доставчик, както и поне 36 лаптопа на Microsoft от 2014 г. насам.

Говорителят на Bechtle AG също не отговори на ценовите въпроси по договора. Но едно е ясно – загубата както на обществени пари, така и на обществено доверие, остава.