Европейската комисия предлага занапред спирането на европейските фондове за държава от ЕС, в която върховенството на закона е под заплаха, да бъде предприемано не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство.

Съветът на ЕС и Европейският парламент разглеждат сега този въпрос. “За мен той това остава много важен и ще продължа да се боря”, добави еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер. Той отбеляза, че ако това предложение се приеме, „малцинства няма да могат да блокират“ намерение за спиране на средствата от ЕС за дадена страна от Общността.

Еврокомисарят уточни, че има „широко мнозинство“ за въвеждането на решения в тази област без единодушие. По общностните правила „квалифицирано мнозинство“ за приемането на решение в Съвета на ЕС се постига с гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от населението.

Причина за позицията са скорошните случаи с Полша, Унгария и Румъния. Жан-Клод Юнкер категорично осъди и поведението на цялата Вишеградска четворка по отношение на мигрантите. Преди дни полското правителство заяви, че налага вето на приемането на годишния доклад, свързан с основополагащата Харта на основните права на Европейския съюз, защото не призовава към закрила на християните и евреите от религиозна дискриминация.

Правителството във Варшава прави сериозни опити да придобие контрол над цялата съдебната система. Този процес доведе до конфликт с Еврокомисията и Европарламента. Срещу Полша започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, което може да доведе до лишаване от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции.

На свой ред, Унгария обяви, че ще блокира задействането на чл. 7 срещу Полша, както и обвързването на върховенството на закона като условие за получаване на пари от европейските фондове. Още тогава стана ясно, че ЕС няма как да се намеси при сегашната система за вземане на решения.

Междувременно, Европейската народна партия потвърди, че унгарският премиер Виктор Орбан и неговата партия нямат повече място в нейните редици.

Европейската комисия предупреди и Румъния, че заради отстъплението в борбата с корупцията не би могла да прекрати наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка. Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви пред Европейския парламент в Страсбург, че комисията не би се поколебала да предприеме съответните действия, в рамките на механизма, или по друг начин.