Европейският съюз започна да активизира мерки за запазване на ядреното споразумение с Иран и за защита на дружествата от ЕС, които оперират в страната, след като блокът отново потвърди подкрепата си за сделката след решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от нея.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС в Брюксел, въведе в петък така наречения блокиращ статут, за да защити европейските компании, които правят бизнес с Иран, от санкциите на САЩ. За пръв път от повече от две десетилетия тази мярка влиза в сила.

Блокиращият статут на ЕС забранява на всяко дружество от Европейския съюз да спазва санкциите на САЩ и не признава никакви съдебни решения, които могат да бъдат наложени в резултат на американските санкции. Този статут беше разработен през 1996 годинa, когато Съединените щати се опитаха да санкционират чуждестранни компании, търгуващи с Куба, но така и не влезе официално в сила.

Очаква се той да влезе в сила до 6 август, коментира комисията.

„Докато иранците спазват своите ангажименти, ЕС, разбира се, ще се придържа към споразумението, на което беше архитект“, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и предупреди, че решението на САЩ отново да наложат санкции „няма да остане без последици“.

Мярката също така ще позволи на дружествата да си възстановят вредите, произтичащи от санкциите, и ще отмени ефекта в ЕС на всякакви чуждестранни съдебни решения, основаващи се на тях.

Други мерки, предложени от ЕК, включват настояването правителствата на ЕС да могат да извършват трансфери до централната банка на Иран, за да могат да бъдат финансирани различни европейски проекти в Ислямската република. Освен това на Европейската инвестиционна банка бе позволено да посредничи на инвестициите на европейските предприятия в Иран.

За мерките стана ясно още в четвъртък по време на срещата между ЕС и Западните Балкани в София.