Един на всеки четирима европейци е гласувал за популист, а популистките партии в Европа са утроили привържениците си за последните две десетилетия, това показва проучване, проведено от вестник Guardian в сътрудничество с 30 видни политолози по проект на университета в Амстердам.

Популистките партии повече от три пъти са удвоили подкрепата си в Европа през последните 20 години, като осигуряват достатъчно гласове, за да поставят лидерите си в държавни постове в 11 държави и да оспорват установения политически ред на континента. Постоянният растеж в подкрепата на европейските популистки партии, особено вдясно, се разкрива в един революционен анализ на тяхното представяне в националните избори в 31 европейски държави в продължение на две десетилетия.

Данните показват, че популизмът постоянно се увеличава поне от 1998 г. насам. Преди две десетилетия популистките партии до голяма степен са били незначителни сили, съставляващи едва 7 процента от гласовете на континента; на последните национални избори един от всеки четири гласа беше за популистка партия.

„Не толкова отдавна популизмът беше феномен на политическата периферия. Днес той стана все по-широко разпространен: някои от най-важните политически събития, като например референдума“ Брекзит „и изборът на Доналд Тръмп, не могат да бъдат разбрани, без да се вземе предвид нарастването на популизма. Почвата за популизъм става все по-плодородна, а популистките партии са все по-способни да извлекат наградата“, коментират авторите на проучването.

Привържениците на популизма казват, че той защитава обикновения човек срещу стихийните процеси на либерализация и следователно е жизненоважна сила във всяка демокрация. Но критиците отвръщат, че популистите на власт често подриват демократичните норми, независимо дали подкопават медиите и съдебната власт или потъпкват правата на малцинствата.

Популистите са склонни да оформят политиката като битка между „обикновените“ маси и нечестивия или корумпиран елит – и настояват, че общата воля на народа винаги трябва да побеждава.

Констатациите от проучването идват шест месеца преди европейските парламентарни избори, които някои предвиждат, че могат да доведат все повече десни популисти в камарата с 751 места.

Популизмът в Европа датира в продължение на няколко десетилетия: крайно дясната Партия на свободата на Австрия е основана през 1956 г. от бивш нацист и първо спечели повече от 20 процента от гласовете през 1994 г. Сега тя е част от управляващата коалиция на страната.

Европа не е сама в този възход: популистите са избрани в изпълнителната власт в пет от седемте най-големи по население демокрации в света: Индия, САЩ, Бразилия, Мексико и Филипините.