Предварителните резултати от екзитпол показват, че дясноцентристкият блок на бившия премиер Силвио Берлускони и радикалната Северна лига печели най-много места в долната камара на законодателния орган, но получените между 248 и 268 мандата са под необходимите 316 за мнозинство.

Популисткото движение „5 звезди“ е на втора позиция, като напредъкът му е значителен и може да се окаже най-голямата самостоятелна партия с 216-236 места, която първа ще получи мандат за съставяне на правителство. Лявоцентристката коалиция, водена от управляващата Демократическа партия, е трета със 107-127 места.

Гласуването за Сената също е в полза на популистките и десните партии. Там движение „5 звезди“ е на път да получи най-много мандати – около 102-122, което е под необходимите 158 за мнозинство. Дясноцентристкият блок се очаква да вземе 118-150 места, а Демократическата партия – 42-54 места.

Управляващият лявоцентристки съюз на премиера Матео Ренци бе с прогноза за 25-28%, но се срива на около 18% и ще бъде третата сила в парламента с 115-155 депутати. Еторе Розато, депутат от долната камара, заяви, че „ако това е крайният резултат, за нас той е поражение и ще преминем в опозиция“. Междувременно Ренци обяви, че подава оставка след поражението. Бившият италиански премиер уточни, че няма да се кандидатира на следващия конгрес на лявоцентристката формация.

Тепърва ще се види доколко са верни очакванията Италия да е първата европейска страна – и то много голяма – паднала под вълната от популизъм, която традиционни партии успяха да спрат през миналата година в Холандия, Франция, Германия и донякъде в Австрия.

Сформирането на правителство може да отнеме седмици на напрегнати преговори. Според анализатори, другият вариант е да се проведат нови избори, но няма гаранции за постигането на по-категорични резултати. Докато не бъде постигнато споразумение за нов кабинет, в страната ще продължи да управлява правителството на Паоло Джентилиони, което според доста анализатори е най-добрият вариант към момента предвид политическите опции след изборите.