Балонът на криптовалутите може да се пръсне във всеки момент и хората, които инвестират в тях, рискуват да изгубят всичките си пари.

Такава е позицията на три от финансовите регулатори на Европейския съюз, които излязоха с официално предупреждение към потребителите заради криптовалутите. То идва на фона на продължаващите резки промени в цените на биткойн и останалите виртуални валути.

В основата на притеснението на регулаторите е увеличаващият се брой потребители, които купуват криптовалути без да са наясно с рисковете. Към момента, виртуалните валути и борсите за тяхна търговия и обмен не са регулирани в ЕС. Това означава, че няма никакви защити за потребителите, каквито има при регулираните финансови услуги.

Няма и закон, който да им помогне в случай на кражба на парите, каквито инциденти периодично се случват. Така всяка загуба на средства или тяхната кражба заради кибератаки няма да бъде покрита от национални схеми за защита.

В самия край на миналата година Брюксел обяви, че въвежда по-стриктни правила за търговията с криптовалути, включително биткойн.

Според ЕС, виртуалните валути са се превърнали в отлично средство за пране на пари или финансиране на терористични организации и други нелегални дейности. Новите правила предвиждат тези, които търгуват с криптовалути, да обявяват самоличността и местонахождението си.

Решението бе постигнато след почти година на дискусии, тъй като някои държави в Европейския съюз, сред които Ирландия, Кипър и Малта, са били против заради по-голямото значение, което икономиките им отдават на финансовите услуги.

Сред рекордно високите нива на биткойна през декември, основните представители на тези дигитални валути се сринаха с двуцифрени темпове в началото на тази година.

Причината за резкия спад все още не е напълно обяснена, но той се свързва най-вече с надигналите се сигнали за потенциални забрани на криптовалутите на различни големи пазари. Големи икономики като САЩ, Китай, Русия и Германия също обмислят различни мерки за изграждане правна рамка, която да въведе някакви правила при търгуването и използването на криптовалутите.

Последва предупреждение в средата на миналия месец от самия Уорън Бъфет, който също не вярва на криптовалутите и предупреждава, че биткойнът няма да свърши добре.