Регулаторните власти в седем страни-членки на Европейския съюз поискаха мерки срещу интернет гиганта Google за това, че той изглежда нарушава законите за опазване на личните данни като следи движението на хората.

Оплакванията от регулаторите в Норвегия, Холандия, Гърция, Чехия, Словения, Полша и Швеция сочат, че проследяването на местоположението на американската компания нарушава Общия регламент за защита на данните. Заключението е направено въз основа на норвежки изследвания, около които се обединяват и останалите регулатори.

Европейската група за защита на потребителите твърди, че Google събира данни за хората предимно чрез „история на местоположенията“ и „дейност в мрежата и приложенията“, използвайки „различни трикове и практики“, за да се увери, че тези функции са активирани.

Групата (известна също като BEUC, съкращението на името ѝ на френски език) казва, че потребителите не са правилно или изобщо информирани за това как се използват личните им данни, нито пък им се предлага истински избор за предоставянето им.

„Гладът за данни на Google е известен, но мащабът, с който компанията мами потребителите си, за да проследява и монетизират всеки техен ход, е спиращ дъха“, казва в изказване главният директор на BEUC Моник Гойенс.

„Ситуацията е повече от тревожна, а смартфоните се използват за шпиониране на всяко действие. Това не е цифровото общество, в което европейските потребители искат да живеят“, продължава изказването.

Google беше атакувана в американския съд през август със съдебен процес, основаващ се на подобни твърдения. Разследване на практиките на компанията започна в щата Аризона през септември.

„Историята на местоположенията е изключена по подразбиране и можете да я редактирате, изтриете или временно да я поставите на пауза. Ако е включена, тя помага да се подобрят услугите, като предвиждането на трафика при пътуването ви“, заявява говорител на Google в отговор по имейл.

Тук обаче идва и тънкият момент, който буди тревога, и се превръща в основа на новото разследване.

„Ако я поставите на пауза, ще изясним, че – в зависимост от индивидуалните настройки за телефона и приложението – все пак може да събираме и използваме данни за местоположението, за да подобрим практическата ви работа с Google“, признава неохотно компанията.