Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия заради действията срещу териториалната цялост на Украйна, съобщават от Съвета на ЕС. Рестриктивните мерки са удължени до 15 септември 2018 г.

В съобщението се отбелязва, че на 12 март Съветът на ЕС удължи рестриктивните мерки с още 6 месеца заради действия, подкопаващи и заплашващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Мерките съдържат замразяване на активи и визова забрана. Те продължават да засягат 150 души и 38 компании.

“Преценяването на ситуацията не оправдава промяна в режима на санкциите”, съобщават 28-те страни-членки на ЕС в официално заявление. Мерките ще влязат в сила от 13 март 2018 г.

ЕС е наложил и други мерки в отговор на кризата в Украйна: икономически санкции срещу Русия, които са в сила до 31 юли 2018 г. и рестриктивни мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол, ограничени до територията на Крим и Севастопол, в сила до 23 юни 2018 г.

От март 2014 г. ЕС постепенно налага ограничителни мерки срещу Русия. Тогава бе осъдено явното нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от страна на Русия. Мерките бяха приети в отговор на незаконното анексиране на Крим и умишленото дестабилизиране на Украйна.

ЕС налага различни видове ограничителни мерки, сред които дипломатически мерки, замразяване на активи и ограничаване на пътувания на лица и икономически санкции. През 2014 г. срещата на върха ЕС—Русия беше отменена, а държавите — членки на ЕС, взеха решение да не провеждат редовни двустранни срещи на върха. Бяха преустановени двустранните разговори с Русия по визови въпроси, както и по новото споразумение между ЕС и Русия.

Веднага след това Вашингтон обяви, че приветства приетото от европейските лидери решение за налагане на нови санкции срещу Русия заради събитията в Украйна. В изявлението, Белият дом окачестви курса на Москва по отношение на Украйна като „незаконни действия”.