„Вече не можем напълно да разчитаме на Белия дом“ – с това силно, но знаменателно изказване германският външен министър Хайко Маас сигнализира за потенциално превратен момент в традиционно добрите отношения между Европа и Съединените щати. Реакцията дойде в отговор на изказване на президентът на САЩ Доналд Тръмп, който нарече ЕС „неприятел“ по отношение на актуалните търговски въпроси.

Изказването идва в контекста на търговските войни между САЩ и други големи играчи. След като отношенията между Вашингтон и Брюксел също се обтегнаха на подобна тематика, ЕС отправи призив към лидерите на Съединените американски щати, Китай и Русия да работят заедно, за да избегнат задълбочаването на конфликта. Апелът отправи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в навечерието на 20-ата среща на върха ЕС-Китай в Пекин. Според Тръмп обаче, това явно не е достатъчно.

Той не пропусна да жегне Брюксел и при срещата си с премиера на Великобритания Тереза Мей. Тогава двамата се обединиха около позицията, че с напускането на Евросъюза страната разполага с безпрецедентната възможност да направи повече. Мей беше категорична, че втори референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да бъде провеждан.

Според Хайко Маас, най-важната последица от случващото се в последните дни може да бъде само че Европа трябва допълнително да стегне редиците си и да потърси самостоятелност на международната арена.

Коментарът на Тръмп, използвал думата „foe“ – синоним на „враг“ или „опонент“, за да опише обединението на държавите, които от поколения са считани за най-близките и най-важните съюзници на САЩ, продължава постепенната промяна на позицията на Тръмп в отношението му към европейските демокрации. Двустранните отношения САЩ-Европа изведнъж пък се оказват само една от многобройните властови оси, които включват още Русия, Китай и излизащата от ЕС Великобритания.

Поредната размяна на реплики идва в светлината на срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин във финландската столица Хелзинки. Финландия стана член на Европейския съюз през 1995 г., но подобно на съседна Швеция остава извън НАТО като военно необвързана държава, поради което традиционно играе ролята на домакин на американско-съветски и американско-руски срещи на върха.