Броени часове преди историческата среща между лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, очакванията са, че форумът може да наклони везните на международните отношения във всяка една посока. Преобладаващото мнение е, че първата в историята подобна среща ще има най-вече декларативен характер, но непредсказуемостта на двамата политици ни кара да очакваме и на пръв поглед неочакваното. Или поне доста по-малко вероятното.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун вече пристигна в Сингапур за срещата си с американския президент.

Дългоочакваната среща на двамата лидери ще се състои в хотел „Капела“ във вторник сутринта местно време (в нощта на понеделник срещу вторник българско време). Тогава за първи път севернокорейски лидер ще се срещне с действащ американски президент.

Разговорите ще са насочени към постигане на споразумение за премахване на ядрените оръжия на Северна Корея срещу облекчаване на икономическите и дипломатически санкции срещу Пхенян.

Повечето експерти са на мнение, че и от двете страни ще се води хитра игра. Някои очакват Тръмп да я използва за свой собствен пиар на фона на вътрешнополитическите си проблеми, които продължават от встъпването му в длъжност. Агресивната му външна политика и имиджа на едноличен лидер, който не се притеснява да говори на висок глас, могат да спечелят ценни точки пред собствената му публика.

Все пак, в резултат на срещата на върха може да бъде приета някаква декларация, в която може официално да бъде отбелязано намерението на двете държави официално да се приключи с конфликта на Корейския полуостров.

Друга гореща тема с непредвидим изход, която може да се обсъжда, е ядреното статуква в региона. Вашингтон настоява за пълна и необратима ядрена демилитаризация на Северна Корея, докато Пхенян понастоящем е направил само публични обещания за ангажимента си – термин, който оставя поле за широки интерпретации.

На свой ред, преди заминаването си за Сингапур Тръмп заяви в присъщия си стил, че веднага ще разбере дали ще има резултат от срещата му с Ким Чен Ун. Тръмп бе първият държавен глава, напуснал тридневния форум на седемте най-развити държави в света в канадския курорт Ла Малбе. След тежки преговори там, лидерите на водещите икономики сложиха подписите си под 28 точки, обединиха се около идеята за „свободна, честна и взаимноизгодна търговия“ и подчертаха значението на борбата с протекционизма.

Срещата обаче обаче не уреди конфликта с митата между САЩ и останалите шест страни. Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че ответните мерки, решени от Европейския съюз, ще бъдат приложени от юли. От същата дата и канадският премиер обяви, че въвежда еквивалентно облагане на стоманата и алумния.