Проектът за втори газопровод по линията „Северен поток“ отново противопостави редица световни лидери. Докато Германия и Русия са все по-близо до разбирателство за ключовата инфраструктура, Съединените щати отново използваха повода, за да разкритикуват позицията на Берлин и да повдигнат дебата за тежестта на членството в НАТО.

Към момента оригиналното трасе е най-дългият подводен маршрут за експорт на газ в света. Поради ограниченията, които обаче налага Европейският съюз на Газпром, само 22.5 млрд m³ от капацитета му се използват реално. За целта усилено се работи по втори газопровод. Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел отделиха важно значение на проекта при срещата си в Германия. Двамата отново подчертаха изключително търговския характер и конкурентното преимущество на този проект. Според тях не е правилно по какъвто и да е начин да се политизира тази инициатива.

В същотно време стана ясно, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп завършва работа по пакет санкции срещу фирмите, които участват в изпълнението на проекта за газопровода „Северен поток“ 2. Мерките могат да бъдат въведени до няколко седмици като остава да се реши дали тези санкции да бъдат наложени само на компаниите, които ще прокарват тръбопровода в Балтийско море, или те да обхванат и банките и други фирми, финансиращи газопровода. Освен руската „Газпром“, проектът се прави още от френската Engie, австрийската OMV AG, Royal Dutch Shell и немските Uniper и Wintershall.

САЩ ще уведомят ЕС предварително за налагането на санкциите и техния обем.

През юли президентът Тръмп обяви за „неприемлив“ факта, че Германия плаща милиарди за руски газ и планира да постори „Северен поток“ 2, докато в същото време Съединените щати трябва да я защитават като съюзник в рамките на НАТО и да харчат много повече за отбрана, отколкото прави Берлин.

САЩ отхвърлят проекта, защото считат, че ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на газ за Русия. Също така, Вашингтон е притеснен, че тръбопроводът може да открие начини Русия да инсталира подводно оборудване за наблюдение в Балтийско море.

Проектът „Северен поток-2“ е за газопровод с капацитет 55 милиарда куб. м природен газ годишно от Русия до Германия през Балтийско море. Смята се, че построяването му ще струва 9.5 милиарда евро, а пускането му се очаква до края на 2019 г.