Доверието в Европейския съюз е в най-ниската си точка, откакто България се присъедини към семейството на народите от Стария континент.

Това показват данните от национално представително проучване на социологическата агенция. Сондажът е проведен в периода 8-12 юни, интервюирани пряко „лице в лице“ в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Безспорно институциите, които се ползват с най-голямо доверие сред българските граждани са националният омбудсман и президентът на Републиката. За месец юни социолозите измерват положително доверие съответно 60,3% и 58,4% за двете институции, носещи по неизбежност повече персонален характер. Това са и институциите, които за последната година са безспорен лидер, щом стане въпрос за обществено одобрени.

Далеч назад се нарежда Европейският съюз, който успява да генерира положително доверие сред 45 на сто от българите, но към този момент, макар и с малко, запазва положителния си рейтинг (по-високо доверие, отколкото недоверието). Следват поредица от институции с традиционно негативен рейтинг: местната власт и органите на реда, съответно с 41 и 37 на сто.

На дъното са изпълнителната и законодателната власт – те са най-проблематични. Кабинетът се ползва с доверието на близо 32%, докато парламентът успява да печели симпатиите на едва 23 на сто от българските граждани. Традиционно доверието в съдебната власт е най-ниско – 20%, но това ниво отдавна не се движи. Ако доверието в парламента спадне с малко, висшият орган на властта ще затвори края на класацията.

Проучването показва, че доверието в Европейския съюз спада по време на българското европредседателство. Низходящият тренд е устойчив и ако продължи да пълзи плавно надолу (логично след края на европредседателството),  евроинституциите ще се нареди сред числото на институциите с негативен рейтинг и ще прати България в редиците на евроскептичните държави.

Тези резултати са изненадващо отрезвяващи на фона на това, че мнозинството от европейците смятат, че икономическото положение е добро и те са оптимистично настроени за бъдещето на ЕС. Все повече и повече граждани чувстват, че са се възползвали от възлови политики на ЕС, а когато става дума за търговия, две трети от европейците се произнасят за силен ЕС. И накрая, по-голямата част от европейците имат положителна представа за ЕС, а процентът на мислещите, че мнението им има значение, е достигнал най-високото си равнище от 2004 г. насам. Това са някои от основните резултати от последното проучване „Стандартен Евробарометър“, проведено между 17 и 28 март.

От него личи още, че емиграцията представлява главното предизвикателство, пред което ЕС е изправен понастоящем (38 %). Тероризмът е на второ място (29 %), като все още изпреварва икономическото положение (18 %).