Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон са най-популярните лидери в света, според проучване на изследователския център Пю сред 26 000 души в 25 страни. Общото доверие в Меркел (52%) и Макрон (46%) е най-високо в северноевропейските държави, докато в Източна и Южна Европа са отчетени далеч по-малки рейтинги за тях. Като цяло, европейското отношение към американския президент Доналд Тръмп е поразително отрицателно.

Това подсилва тенденцията, че имиджът на САЩ сред традиционните им съюзници се е влошил още повече след една година, в рамките на която американският президент Доналд Тръмп засили нападките си срещу страни като Германия и Канада. След встъпването си в длъжност през януари миналата година Тръмп изтегли САЩ от международни споразумения, включително споразумението за климатичните промени и за ядрената програма на Иран. В същото време той се сближи с авторитарни лидери като Путин и севернокорейския президент Ким Чен-ун, а критикува съседите си и съюзници от НАТО

Само 6 на сто от мексиканците, 7 на сто от испанците, 9 на сто от французите и 10 на сто от германците са изразили доверие във външната политика на Тръмп. В 20 от 25-те страни, включени в проучването, мнозинството не е изразило доверие към американския президент.

Най-позитивно отношение към САЩ са показали в традиционно тясно свързани с тях страни като Израел, Филипините и Южна Корея, с одобрение най-малко 80 на сто.

Въпреки това, повечето хора по света все още искат САЩ, а не Китай, като водеща сила.

Освен че са били запитани дали големите сили се засилват, западат или остават приблизително еднакви, на респондентите е зададен следния въпрос с оглед на това дали те биха предпочели САЩ или Китай да бъдат най-голямата световна сила: „Мислейки за бъдещето, ако можете да изберете кой от следните сценарии би бил по-добър за света: САЩ са водещата сила в света или Китай е водещата сила в света? „Резултатите показват, че САЩ са най-предпочитаният избор, и то с много.

САЩ са посочени преди Китай във всяка от анкетираните страни, с изключение на три: Аржентина, Тунис и Русия, макар че в много страни голям брой доброволци заявяват, че би било добре за света, ако и двете са водещата сила или пък нито една от тях не е.

Някои от американските съюзници в Азия и другаде са особено склонни да предпочитат бъдеще, в което САЩ са най-голямата световна сила. Две трети или повече държат това мнение в Япония, Филипините, Швеция, Южна Корея, Австралия, Канада, Холандия, Полша и Великобритания.

България не участва в проучването.