В Чънду, в сърцето на китайския Югозапад, се намира една от най-модерните фабрики в света. Като нагледен пример за концепцията за Индустрия 4.0 на немския гигант Siemens, машините и продуктите в съоръжението комуникират едни с други в реално време, а всички процеси са управлявани и оптимизирани от компютъризирани системи. Резултатът – изключително високо ниво на производителност и качество.

На пръв поглед Чънду прилича на всички останали индустриални градове в Югозападен Китай: правоъгълни бетонни небостъргачи, широки магистрали, които обграждат малък старинен квартал, където може да опиташ пикантните храни, типични за провинция Съчуан, и да водиш един малко по-спокоен начин на живот от този в Пекин.

Но за мнозина 15-милионният град е изключително привлекателно място за правене на бизнес предвид бързото му развитие. Днес регионът привлича компании благодарение на експертизата си в сферата на цифровизацията, която надхвърля сериозно средните нива за страната.

Заводът за електронни компоненти на Siemens в Чънду е брилянтен пример за това. Той е единственото място в Китай, където компании, които искат да цифровизират производството си, могат да наблюдават процеса „на живо”. Резултатът е огромен интерес към завода и съоръжението има повече от 5 000 посетители всяка година.

Фабриката в Югозападен Китай е изградена само за две години и започва работа в края на 2013 г. Днес тя произвежда почти три милиона крайни продукта всяка година. Контролерите SIMATIC са проектирани за управление и автоматизиране на машини и заводи. По този начин се спестяват време и пари, а също така се подобрява и качеството на продукта. Те управляват всичко – от бордови системи за круизни кораби и индустриални производствени процеси в автомобилната индустрия до системи за ски-лифтове. Нивото на качеството на завода е 99.99885 процента. 60 процента от продукцията е за китайския пазар, докато останалите 40% се изнасят по целия свят.

В допълнение на високите нива на автоматизация и качествен контрол на съоръженията в Чънду всички производствени процеси се записват дигитално. Софтуерът се захранва с около 13 милиона парчета от данни всеки ден, повечето от която е процесна информация. Тя се използва за управлението на всички процеси по производството и гарантиране на качеството.

И един любопитен факт: от близо 400 души, работещи в завода, един-единствен е германец.