Гръцкото правителство заяви, че страната „обръща страницата“, след като държавите-членки на Еврозоната постигнаха споразумение относно крайните елементи на плана за увеличаване на управляемостта на масивния ѝ дълг, като приключиха осемгодишната програма за спасяване.

„Трябва да кажа, че гръцкото правителство е доволно от тази сделка“, заяви финансовият министър Евклид Цакалотос в петък. „Но в същото време, това правителство няма да забрави онова, което гръцкият народ преживя през последните осем години.“

Говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос приветства „историческо решение“, което означава, че „гръцкият народ може да се усмихне отново“. Финансовите пазари реагираха положително, като основният борсов индекс се повиши с 1.6%.

Планът позволява на Гърция да отсрочи и отложи изплащането на част от дълга си за още 10 години и даде на Атина още 15 милиарда евро (13,2 милиарда паунда) за нов кредит. Цакалотос каза, че това отбелязва „края на гръцката криза … Мисля, че Гърция обръща една страница“.

Той добави, че правителството трябва да се увери, че гръцкият народ бързо ще види конкретни резултати . „Те трябва да усетят промяната в собствените си джобове“.

Премиерът Алексис Ципрас заяви на среща на депутатите: „Гърция отново се превръща в нормална държава, възвръщайки своята политическа и финансова независимост“.

За пръв път след встъпването си в длъжност през януари 2015 г. Ципрас облича вратовръзка – изпълнявайки обещание, направено скоро след избирането му, че той ще носи единствено, когато Гърция е уредила дълговите си проблеми.

Но основната опозиционна партия „Нова демокрация“ реагира на сделката със скептицизъм, заявявайки, че е останало много още да се желае. Запитан дали смята, че предоставените на Гърция средства са достатъчни, Костис Хадзидакис от партията заяви, че това отразява липсата на доверие, която международните кредитори са имали в способностите на Атина да се завърне успешно на капиталовите пазари.

При положение, че Гърция е подложена на засилен надзор за следващото десетилетие, реакцията по места също беше заглушена, като повечето хора заявяват, че не смятат, че сделката ще промени значително живота им. Новата сделка означава, че лявото правителство в Атина ще трябва да се придържа към мерки за строги икономии и реформи, включително високи бюджетни излишъци, в продължение на повече от 40 години. Придържането към тях ще бъде наблюдавано тримесечно.

На 20 август финансовите министри на 19-те страни от Еврозоната трябва да финализират сделка между Гърция и международните си кредитори, която ще ѝ позволи безопасно да излезе от третото и последно спасяване и да се завърне на пазарите отново.

През последните осем години Гърция получи финансова подкрепа от 275 милиарда евро от международните си кредитори и два пъти бе в опасност да бъде изхвърлена от групата на еврозоната.