Правителството на Гибралтар предупреди, че може да отнеме правата и защитите, с които се ползват работещите в рамките на неговите граници испанци и други граждани на ЕС, ако Мадрид използва правото си на вето, за да изключи британската територия от споразумението за Брекзит между Европейския съюз и Обединеното кралство.

Според насоките на ЕС за водене на преговори, публикувани през април 2017г., Гибралтар ще бъде изключен от бъдещите търговски споразумения с Великобритания след Брекзит, ако преди това Обединеното Кралство не се договори с Испания за статуса на територията, което практически дава на Мадрид право на вето.

Заместник-главният министър на Гибралтар Джоузеф Гарсия заяви, че клаузата за испанско вето е незаконна и че нейното използване ще бъде оспорено в съда.

„Допитахме се до най-опитните адвокати във Великобритания, които ни казаха, че клаузата е незаконна. Нашата позицията е, че ако Испания използва правото си на вето, ние ще го оспорим в съда, каквото и да означава това за Брекзит“, каза Гарсия.

Гарсия заяви, че ако Гибралтар бъде изключен от споразумението за Брекзит, неговото правителство ще бъде принудено да преразгледа правата на гражданите на ЕС, които живеят и работят там, а също така и на 13 000 работници, които ежедневно пресичат границата от Испания.

„Нашето становище е, че вече не сме длъжни да предоставяме права на европейските граждани, които са предписани в споразумението за напускане както и преходен период, защото то няма да се отнася до нас“, допълни Гарсия.

2000 европейски граждани живеят в Гибралтар извън чуждестранните наети работници. Около 800 от европейците, които са се установили там, са испанци, съобщи Гарсия, който е и лидер на Гибралтарската либерална партия.

Цели 96% от жителите на Гибралтар, които са британски граждани от 1713 г., подкрепиха оставането на Обединеното Кралство в ЕС на референдума на 23 юни 2016 г.