Германският канцлер Ангела Меркел и китайският премиер Ли Къцян обявиха търговски споразумения на стойност десетки милиарди евро на фона на пакета от нови мита на Белия дом, въведен преди дни.

Двете държави се договориха да работят заедно по сделки на стойност 20 милиарда евро. По думите на Ли, с това Берлин и Пекин искат да покажат, че могат да работят заедно.

Част от споразуменията са и нови партньорства за големите германски концерни, като BASF, BMW, Volkswagen, Daimler, Siemens и Bosch. Испанската Seat, която е под шапката на VW, ще създаде център за научноизследователска и развойна дейност в Китай за разработване на електрически автомобили, свързаност и автономни технологии. Посланието тук е ясно: Китай е готов да отвори пазара си за чуждестранни инвестиции, правейки контраст с търговските конфликти със САЩ, които попречиха на ключови технологични предприятия като ZTE и Huawei.

Все пак, не остана незабелязана и уговорката на Меркел, че Германия запазва правото си да блокира китайски инвестиции в рамките на съществуващото законодателство, което предвижда подобни ограничения по отношение на технологичния сектор или при риск за националната сигурност. Именно това бяха основанията на Вашингтон да наложи тежки санкции върху ZTE и Huawei и да им забрани да се снабдяват с части от американски производители.

„Свободната търговия има водеща роля, както за двете страни, така и за световната икономика“, коментира Ли.

В петък американският президент Доналд Тръмп обяви нови 25% мита върху китайски стоки на стойност 34 милиарда долара. В отговор Пекин въведе също тарифи на същата стойност върху американския внос.

„Ние имаме много директни инвестиции в САЩ, както и в Китай“, посочва Меркел. „Това наистина е многостранна взаимозависима система, която е печеливша за всички страни, ако те се придържат към правилата“, казва още германският канцлер.

Меркел похвали действията на Китай за разхлабване на регулациите за чуждестранните инвеститори в страната, посочвайки, че е много важно да се видят такива действия към отварянето на пазара.

Пекин обеща и пакет от 20 милиарда долара под формата на кредити и около 106 милиона като финансова помощ за близкоизточните държави, като част от „петрол и газ плюс“ модел за възобновяване на икономическия растеж в региона – отново хвърляйки неизказано предизвикателство към Вашингтон, чиито ключови интереси в икономиката и сигурността на Близкия изток са добре известни. 15 милиона долара ще отидат като помощ за Палестина, а общо 91 милиона долара ще се влеят в Йордания, Ливан, Сирия и Йемен.

Срещата на върха между Китай и ЕС ще се състои в Пекин на 16-17 юли.