Германия иска да се присъедини към инициативата „Три морета“ – икономически и енергиен форум, доминиран от източните държави от ЕС. Стремежът е част от това, което външният ѝ министър Хайко Маас нарече „нова Ostpolitik“ във вторник, позовавайки се на традиционната политика на Берлин към Русия.

Форумът се фокусира върху намаляването на енергийната зависимост от Русия в момент, когато Германия изгражда нов газопровод за Русия. Водещите членове на клуба са Унгария и Полша.

По-рано тази седмица се проведе срещата на високо равнище на инициативата „Три морета“. На нея присъстваха представители от 12 държави между Балтийско, Черно и Адриатическо море, сред които президентът Румен Радев, и специални гости от САЩ, Германия и Европейската комисия. В работата на форума за първи път участваха и представители на Европейска банка за възстановяване и развитие и на Световната банка.

Политическите лидери, дошли за срещата в Букурещ, се договориха да подкрепят проекти в три големи области: енергетика, транспорт и в дигиталната сфера. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че между Адриатическо и Черно море ще се инвестират 150 млрд. евро.

Инициативата „Три морета“ се разглежда като част от усилията на Брюксел да бъдат заличени различията между Източна и Западна Европа. Присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на срещата в Букурещ показва важността, която се придава на проекта, особено когато става дума за конкретни предложения. В същото време, икономическото присъствие на САЩ в региона е катализатор за развитие в зоната, но и част от трансатлантическото споразумение.

Желанието на Берлин да стане част от проекта тепърва ще бъде разглеждано от Вашингтон през призмата на собствените интереси на САЩ. За Белия дом, инициативата „Три морета“ е инструмент, чрез който САЩ опитват да държат настрана Германия от Русия както и да постави в сферата на нейно влияние пространството между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Така инициативата се оформя като интересно поле на сблъсък на енергийни интереси на няколко големи блока и държави.