Три са държавите-отличници, когато става въпрос за чуждестранни инвестиции в икономиката на България. За последното десетилетие само от три европейски страни – Германия, Австрия и Холандия – са вложили над 16 милиарда евро у нас.

Данните са на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, а основните инвестиции са в сектори, които генерират растеж, като образование и инфраструктура.

Последната година е била най-силната в икономически план от кризата насам. Растежът е около 4 процента, пазарът на труда създаде рекорден брой нови работни места, а заетостта по последни данни е на най-високото си ниво за последните десет години.

По предварителни данни на Националния статистически институт, през третото тримесечие на 2017 г. разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10.7 процента. Това означава, че възнагражденията вървят нагоре, а България е в топ 5 по икономически растеж в Европейския съюз.

Така страната ни си е извоювала репутация на предвидим партньор, който залага на фискалната дисциплина. Нови стратегически цели на националната икономическа политика се подобряване на бизнес средата чрез реформа на административното обслужване, поддържане на ниски данъци и борба с данъчните измами и контрабандата.

Премиерът Бойко Борисов пък ще участва в среща на върха за инвестиции в Западните Балкани, която Европейската банка за възстановяване и развитие организира. Основна цел на форума е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани.

Инициативата е част от поредицата срещи на върха, посветени на развитието и европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Целта е чрез реализирането на проекти в областта на инфраструктурата и особено газовата, транспортната и цифровата свързаност Западните Балкани да се приближат осезаемо към европейските стандарти и критерии за членство в ЕС.