Решенията на ЕС в областта на външната политика трябва да се вземат с мнозинство, а не с консенсус, предлага министърът на отбраната на Германия.

Обмисляме евентуално преминаване към мажоритарен вот в сферите на дипломацията и външните работи, за да можем бързо да реагираме на кризи и да говорим с един глас, единен европейски глас”, каза Урсула фон дер Лейен по време на лекция в Лондон в сряда (28 февруари ).

Така няма да можете да бъдете блокирани от една страна, която не дава да се каже и дума по даден въпрос“, добави тя.

Съгласно Договорът за функционирането на ЕС понастоящем “Европейският съвет се произнася с единодушие”, когато взема решения относно общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС).

Договорът съдържа дерогации за гласуване на незначителни действия в областта на ОВППС, но дори и на тях може да бъде наложено вето от която и да е от 28-те държави-членки на ЕС на основание “жизненоважни за националната политика интереси “.

Предложението на германския министър за премахване на кардиналното правило идва във време на по-дълбока военна интеграция на ЕС, предназначена да създаде съвместни сили за бърза реакция.

Освен това в момента се наблюдава желание и за по-задълбочена интеграция в рамките на ЕС, особено в контекста на решението на Обединеното кралство да напусне блока.

С Договора от Лисабон от 2009 г. външната политика и политиката на сигурност на ЕС бе укрепена чрез създаване на поста върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и учредяването на Европейската служба за външна дейност, която по същество представлява дипломатическия корпус на ЕС.

Ролята на службата за външна дейност  е да подпомага дейността на върховния представител. Тя изпълнява функциите на дипломатическа служба на ЕС. Чрез мрежа от над 139 делегации и служби по целия свят се насърчават и защитават европейските ценности и интереси.

Повечето решения в областта на външната политика и политиката за сигурност изискват съгласието на всички страни от ЕС.