Комисарят по околната среда на ЕС Кармену Вела обяви, че замърсяването на въздуха в България е намаляло, след като съдът на Европейския съюз излезе с решение, че страната трябва да направи повече в борбата срещу него.

„Мога да потвърдя, че след решението срещу България вече виждаме подобрение“, заяви Вела по време на съвместна конференция с министъра на околната среда и водите Нено Димов.

През април 2017 г. съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди страната ни заради трайно лошото качество на въздуха в София, Пловдив и Варна, както и в Северна, Югозападна и Югоизточна България. Осъдителното решение на Европейския съд само констатира нарушението без да налага санкции на страната ни.

България не е единствената страна, която попада в полезрението на Брюксел по този проблем. ЕК води наказателна процедура срещу Германия заради качеството на въздуха и в отговор германските власти обмислят въвеждането на безплатен обществен транспорт в най-замърсените си градове.

Мярката се обсъжда като средство да се намалят пътуванията с лични автомобили, тъй като Германия е заплашена от санкции от Брюксел за това, че не е направила достатъчно, за да редуцира вредните емисии от азотен диоксид. Вела заплаши да заведе дело в Съда на ЕС, ако не бъде удовлетворен от предложенията на Берлин.

Министър Димов ръководи среща в Съвета на ЕС в Брюксел като част от програмата на Българското председателство.

По време на обсъжданията министрите говориха за това как да се ограничи негативното влияние както на пластмасите и пластмасовите микрочастици, така и на опасните химични вещества върху околната среда. Те обсъдиха още въпроса как да се повиши използването на рециклирана пластмаса, както и безопасно да се обработват отпадъци, които съдържат опасни вещества. Коментирани бяха още стандартите за въглеродни емисии за нови леки пътнически автомобили и нови леки търговски превозни средства.

Предвид факта, че един от приоритетите на България в областта на околната среда е доброто законотворчество и прилагането на законодателството, дебатът беше съсредоточен върху връзката между по-доброто законотворчество и реалните подобрения като това, изтъкнато от комисар Вела.