На 26 и 27 юли в София се проведе Вторият международен семинар „По Западния път на коприната“. Събитието е организирано от Министерството на туризма на Република България и Световната организация по туризъм към ООН (СОТ).

Семинарът е част от общата инициатива за развитие на туризма „По Западния път на коприната“, проект на съвместно сътрудничество между СОТ и Генерална дирекция „Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия“ (DG GROW) на Европейската комисия, насочен към съживяване на наследството по пътя на коприната, разположено в цяла Европа.

В събитието взеха участие министърът на туризма, г-жа Николина Ангелкова, г-н Цу Шанцон, изпълнителен директор „Техническото сътрудничество и услуги“ към СОТ, г-жа Ала Пересолова, директор на програма „По пътя на коприната“ към СОТ, доц. Мариана Тиен от Институт за исторически изследвания при БАН и др. Министър Ангелкова отбеляза, че Западният път на коприната е важен за промотирането на културно-историческото ни наследство.

По думите й тази инициатива предоставя на България възможността да презентира съвместни продукти с държавите участници в тази инициатива.

Участниците представиха важната роля на туристическия сектор, който представлява около 10% от световния БВП (приблизително 7.6 трилиона щ.д.). Всяка единадесета работна позиция е свързана с туристическия сектор, като за 2016 година броят на туристите в глобален мащаб е бил 1,235 млрд., а за 2020 година се очаква 1,4 млрд., а самият тренд през годините винаги е прогресирал.

В туристическата инициатива на СОТ участват 33 държави, включително България. Планът за действие на „По Западния път на коприната“ е разделен на три ключови елемента: маркетинг и промотиране; изграждане на капацитет и менажиране; улеснения при пътуване.

Доц. Тиен от своя страна представи историческото развитие на Пътя на коприната и неговото модерно измерение и трансформация в китайската инициатива „Един пояс, един път“, представена от Си Дзинпин през 2013 година. Tя оприличи инициативата на един модерен двигател на световния икономическия прогрес.

През втория ден на събитието бяха обсъдени възможни механизми, чрез които да започне да функционира работна група (WSRWG).