Гражданите на Великобритания може да имат нужда да кандидатстват за визи за влизане в ЕС след Брекзит. Това е предложението на Европейската комисия, което ще бъде подложено на гласуване следващия месец.

Визовият режим, който ще бъде обсъден на заседание на комисията на 13 ноември, може да покаже, че лицата над 18 години от Великобритания ще са принудени да платят по 60 евро, да попълват формуляр от три страници и да чакат до шест седмици преди да получат разрешение да влязат в т.нар. зона „Шенген“.

Това би станало, ако ЕС реши да „постави Обединеното кралство в списъка на страните, за които се изискват визи. Другият вариант е Лондон да попадне в списъка „без визи“, който трябва да бъде приет до края на годината, според нова работна програма на комисията.

Решението – част от плановете на ЕС за подготовката на финализирането на Брекзит“ – ще бъде оформено от напредъка по общата сделка за Брекзит за оттеглянето на Великобритания и бъдещите отношения между нея и Евросъюза.

Тази сделка трябва да бъде договорена до средата на ноември, ако държавите от ЕС и Великобритания искат да я ратифицират своевременно преди излизането на Великобритания през март.

Визовата преграда е по-вероятно да се появи, ако няма сделка. Ако има сделка, тогава договореностите за свободното пътуване ще се прилагат до 2021 г. в преходен период.

Но дори и ако има сделка и ако на Обединеното кралство бъде предоставено премахване на визите, тогава гражданите на Великобритания ще продължат да се сблъскват с нови бариери, за да влязат в Шенген. Те ще трябва да платят такса за разрешение за пътуване от 7 евро и да чакат до 96 часа, за да им кажат дали могат да пътуват.

Това е така, защото Обединеното кралство ще стане „трета страна“ и като такава ще попадне в рамките на новите споразумения за сигурност, наречени „Европейска система за информация и разрешение за пътувания“, която ще се появи през 2020 г.

Понастоящем ЕС не иска визи за 60 страни, включително такива като Босна, Гватемала, Молдова, Украйна и Венецуела. Британското изискване за виза ще постави Лондон в същата категория като държави като Афганистан, Иран, Русия и повечето африкански държави.

Освен това, ЕС има отмяна на визовия режим за американските граждани. Това обаче се оказа спорно, защото САЩ все още притежават визови изисквания за граждани на ЕС от България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

Новите разпоредби за пътуване ще засегнат не само удобството на гражданите, но и тяхната сигурност. След напускането на ЕС Великобритания ще загуби пълния си достъп до базите данни за сигурността на Общността. Така от този пропуск може да се възползва организираната престъпност и терористичните организации.