Администрацията на президента Доналд Тръмп придвижва напред тихомълком плана да се създаде нов съюз в сферата на сигурността и политиката заедно с шестте страни от Залива, Египет и Йордания. Една от целите му е да се противодейства на иранската експанзия в региона.

Белият дом иска отделните страни да си сътрудничат по-задълбочено в противоракетната отбрана, военното обучение, борбата с тероризма и дипломатическите отношения, заявиха четирима източници.

Този план да се изгради нещо, което представители от Белия дом и Близкия изток нарекоха „арабско НАТО“ от сунитски съюзници, вероятно ще повиши напрежението между САЩ и шиитски Иран. Двете страни са в остър конфликт, откакто Доналд Тръмп стана президент, отбелязва Ройтерс. Надеждите на правителството в САЩ са тази идея, която временно беше известна под името Близкоизточен стратегически съюз, да може да бъде обсъдена на среща на върха, която като начало е насрочена за 12-13 октомври във Вашингтон, заявиха няколко източници.

Белият дом потвърди, че работи по идеята за съюза „заедно с регионалните партньори в момента, както и през последните няколко месеца“.

Саудитски представители лансираха идеята за пакт за сигурност миналата година, преди Доналд Тръмп да посети Саудитска Арабия, където обяви голяма оръжейна сделка. Но по предложението не е имало по-нататъшно развитие, заяви американски източник. Източници от някои от включените арабски страни също казаха, че знаят за новите усилия да се задейства планът. Представители на други потенциални участници не отговориха на запитванията за коментар.

Високопоставен ирански източник заяви пред Ройтерс, че „под предлог да се осигури стабилност в Близкия изток американците и регионалните им съюзници разпалват напрежение в региона“. Той заяви, че този подход няма да има друг резултат, освен да „задълбочи пропастта между Иран, регионалните му съюзници и подкрепяните от САЩ арабски страни“.

Напрежението с Иран се засили, след като през май Тръмп обяви, че Съединените щати се оттеглят от подписаното през 2015 г. международно споразумение, което трябва да ограничи ядрените амбиции на Техеран. Основната тежест в евентуален такъв съюз ще падне върху Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, от които ще се очаква да работят по-тясно с администрацията на Тръмп. И в момента Вашингтон, Рияд и Абу Даби обвиняват Иран в дестабилизиране на района, подклаждане на неспокойната обстановка в някои арабски държави чрез сателитни организации и посредници, както и отправяне на заплахи към Израел.