С дискусия за инвестиционния потенциал на Западните Балкани започнаха съпътстващите събития към срещата за региона. Основен фокус са икономическият потенциал на Западните Балкани, мерките за привличане на чуждестранни инвестиции и добрите практики за устойчиво развитие.

Конференцията има за цел да насърчи регионалното сътрудничество в икономическата сфера като важна част от европейската интеграция на Западните Балкани и основен двигател на техния напредък.

Успоредно с това стартираха и първите срещи на високо равнище, съпровождащи форума. На една от тях министър-председателят Бойко Борисов посрещна премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Борисов изтъкна, че отношенията между Европейския съюз и Западните Балкани се основават на взаимен ангажимент и той трябва да продължи. В частност, това се отнася до реформите в региона, както и до нуждата от приемственост в процеса на приобщаването на западнобалканските държави към Европейския съюз.

От своя страна, Андрей Пленкович потвърди, че Хърватия ще инициира следваща среща на върха ЕС – Западни Балкани през 2020 г. На нея може да се направи своеобразен преглед на напредъка по проектите, стартирали в резултат на инициативата на българското председателство. На свой ред, Загреб ще се бори да даде по-нататъшен тласък на процесите на сближаване на страните от региона с останалите държави в Европа.

Премиерът Бойко Борисов се срещна още с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Визитата се тълкува като уважение както за България, така и за страните, които ще са във фокуса на обсъжданията от европейските лидери днес и утре.

В същото време, важно послание дойде и от Берлин, където германският канцлер Ангела Меркел изнесе първата си голяма реч пред Бундестага в новия си мандат. Въпросът за бъдещето на Западните Балкани получи сериозно присъствие в изказването, а то бе категорично: регионът трябва да влезе в ЕС, но и да реши проблемите си.

Накрая, Антонио Таяни и Доналд Туск не пропуснаха възможността да коментират и политиката на американския президент Доналд Тръмп от София. Особено негативен бе отзвукът от председател на Европейския съвет, според когото последните решения на Тръмп показват, че ЕС трябва да разчита само на своите сили и възможности, дори и когато се нуждае от чужда помощ. Таяни пък коментира ситуацията след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран. По думите му споразумението трябва да се подсили и Вашингтон трябва да промени своята позиция относно договорката.

Срещата на върха ЕС—Западни Балкани ще се състои в София на 17 май 2018 г.