На 11 януари 2018г. в Народния театър „Иван Вазов” в София се състоя церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, като присъстваха лидери от ЕС и България.

Българският президент Румен Радев заяви в един адрес: „Ние на Балканите знаем добре, че разделението поражда трагедия.“ Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна и твърде малка, за да бъде разделена, затова мотото на българското председателство на ЕС е „Съединението прави силата“.“ Президентът отбеляза, че България е дала на европейското семейство много и има какво да даде.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази увереност, че България ще бъде успешен ротационен председател на Съвета на ЕС и ще бъде двигател на задачите му.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изненада и зарадва всички, като изнесе цялата си реч на български език. Започва с рецитирането на началните редове на „Възлюбения отец“, иконично стихотворение от патриарха на българската литература Иван Вазов, който даде името си на мястото на церемонията. Туск каза още, че като поляк знае колко много работа, кураж и решителност е трябвало да накара българите да постигнат европейските си успехи. Той приветства факта, че бъдещето на Западните Балкани е един от приоритетите на Българското председателство на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че България ще води Европа през следващите шест месеца и след това. Юнкер отбеляза, че настоящото председателство идва в решаващ момент, когато редица инициативи се развиват, за да оформят бъдещето на Съюза. Той посочи, че мястото на България е в Шенгенската и Еврозоната.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза, че заедно трябва да преодолеем предизвикателствата и да „направим Европа подходяща за бъдещето“. Обсъждайки едно от предизвикателствата, Таяни благодари на България за „силната си ангажираност за защитата на нашата външна граница“.

Премиерът Бойко Борисов изброи някои от важните въпроси от дневния ред на ЕС, като например политиката на сближаване, очакваното намаляване на бюджета на блока в размер на 10 милиарда евро, спорът между ЕС и Полша, Западните Балкани, общата европейска отбрана (ПЕСКО) и миграционна криза.

След изявленията последва един богат и разнообразен концерт.