Българският износ за Китай през последните десет години се увеличи седем пъти каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Третата министерска конференция за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа в гр. Нинбо, Китай.

В резултат, Китай се е превърнал в наш втори по големина експортен партньор сред страните извън ЕС.

Внимание бе обърнато на важното сътрудничество на Българската банка за развитие с китайски финансови институции. През 2017 г. именно ББР и Китайската банка за развитие са сключили кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти на стойност 80 милиона евро. По отношение на външната търговия, има възможност за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия.

Сред тях са селскостопанските и хранителни продукти, етеричните масла и козметичните продукти от тях, вино и минерална вода. 16 български компании, опериращи в тези сектори, ще представят своите висококачествени продукти в рамките на предстоящото четвърто Изложение за търговия и инвестиции Китай-Централна и Източна Европа.

Междувременно, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие заместник-министъра на външните работи на Китайската народна република Ван Чао. Той е в София във връзка с подготовката на Седмата среща на правителствените ръководители на страните от Инициативата за сътрудничество между Централна и Източна Европа и Китай във формат „16+1“, която България ще домакинства през юли.

Вицепремиерът Захариева подчерта, че българското правителство разчита на инвеститори и фирми от Китай за изграждането на мащабни инфраструктурни проекти у нас. Изказана бе и надежда, че китайските инвестиции в летище Пловдив да допринесат много и за по-доброто опознаване на България и увеличаването на броя на туристите от Китай.

Все още остава отворен въпросът за китайското участие в проекта АЕЦ „Белене“. По-рано тази седмица Китайската държавна ядрена корпорация обяви, че трябва да получи определени гаранции от българската държава за това. Засега позицията на българското правителство е, че проектът АЕЦ „Белене“ трябва да бъде осъществен на пазарен принцип – без държавни гаранции.