По време на Шестата среща на платформата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ („16+1”) състояла се през месец ноември т.г. в Будапеща, участниците гласуваха и решиха следващата среща на държавните и правителствени ръководители, насрочена за 2018 година, да бъде проведена в София. Това може да бъде разгледано от българската страна като положителен знак в задълбочаването на двустранните и многостранните отношения както със самия Китай, така и с другите страни в инициативата.

Българският премиер, г-н Бойко Борисов посочи, че след стартирането през 2012 г. на механизма за редовни срещи между ръководителите на Китай и страните от ЦИЕ китайските компании са засилили присъствието си в областта на инфраструктурата в този регион. „Разчитаме на китайското правителство активното сътрудничество и двустранните интереси да намерят израз в прагматичния подход, които да доведе до реализирането на конкретни проекти“, каза Борисов като изтъкна, че за България те са свързани основно с изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и на ж. п. линията Русе – Варна.

Другите възможности за сътрудничество са в енергетиката, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, иновациите, медицината.

Срещата в София ще се проведе през втората половина на годината, след края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, като представлява отлична възможност за затвърдяване на позициите на България като надежден и стабилен партньор на европейската и световна сцена.