България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър. Идеята за изграждане на международна мрежа от суперкомпютри бе обсъдена на международната конференция “Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения” в изключителен мащаб.

Това ще е революция в медицината, сигурността, транспорта, обяви европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел при откриването на форума, организиран от Министерството на образованието и науката и Европейската комисия като част от събитията на Председателството на Съвет.

На свой ред, министър-председателят Бойко Борисов също приветства инициативата на ЕК за създаването на център за дигитални технологии и изрази задоволство от участието на България в изпълнението на плановете за създаване на европейски суперкомпютри. Той посочи, че България има големи традиции във високите технологии.

Ние, на Балканите, макар че сме изостанали, защото докато другите държи развиваха тези технологии, ние правихме магистрали и пречиствателни станции, имаме огромен потенциал”, каза Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че развитието на супертехнологиите ще помогне за по-бързата дигитализация у нас и на Балканите, ще са стъпка към осигуряване на защита от кибератаки и мощен стимул за развитие на научните изследвания в редица области.

Целта на проекта е мрежата да осигурява обработка на данни, полезни за медицината, трафика, метеорологията и областите, които генерират изключително много данни. Очаква се инвестицията да е около 1 милиард евро, 486 милиона евро от които ще дойдат от Европейската комисия.

През май Мария Габриел ще предложи дигитална стратегия, включваща развитието на изкуствен интелект и киберсигурност.

Двaтa нaй-бъpзи cyпepĸoмпютpи в мoмeнтa ce нaмиpaт в Kитaй. Πoвeчeтo oт дpyгитe в тoп 10 ca в CAЩ и Япoния. Бpюĸceл ce нaдявa, чe c пoмoщтa нa инициaтивaтa ЕurоНРС, Eвpoпa cъщo щe paзпoлaгa c 2 cyпepĸoмпютъpa, ĸoитo ca cpeд 10-тe нaй-мoщни в cвeтa и ca cпocoбни дa пpaвят дeceтĸи милиoни изчиcлeния в ceĸyндa.

В същото време, България изостава от равнището на компютърна грамотност в страните от ЕС. Според изследване на „Евростат“, 55% от българите на възраст между 16 и 74 години са ползвали компютър. Това нарежда страната ни на предпоследно място в ЕС преди Румъния, в която процентът е 50. Непосредствено преди нас е Гърция с 59%.