Проучване на Евростат показва, че през 2017 година мъжете са представлявали цели 84 процента от 2,7 милиона души в рамките на Европейския съюз, които са работели и които са имали образование по информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Сред държавите – членки на ЕС страната с най-висок дял на заетите мъже с IT образование е била Чехия (93 процента от IT специалистите са били от мъжки пол), следвана от Унгария и от Полша, и двете с 90 процента).

За втора поредна година България е едно приятно изключение в тази статистика. Страната ни е с най-голям дял жени, работещи в сектора на информационно-комуникационните технологии. Около 66 процента от работещите в сферата в България пък са били мъже.

Профилът на българската жена в ИТ сектора се променя динамично през последните 5 години. ИТ сферата е сред най-иновативните и бързо развиващи се сектори и динамиката на работата изисква преди всичко мотивирани и енергични хора, които имат желание да се развиват и се чувстват удовлетворени от това, което правят.

Секторът на информационните и комуникационните технологии заема все по-важна роля в икономиката на ЕС и създава 120 000 работни места всяка година. Прогнозите обаче са, че към 2020 г. в ЕС все още ще има недостиг на над 900 000 квалифицирани служители в сектора. Интересът на жените към отрасъла у нас е на фона на като цяло слабо представяне на нежния пол в информационните технологии. Тя рядко избират да следват специалности, свързани със сектора, и съответно трудно си намират работа в него.

Мъж на възраст до 34 години, висшист и работещ в голяма компютърна фирма. Това е профилът на българския компютърен специалист според анализа. Като цяло 70 процента от работещите в сектора в България са на между 18 и 34 години. Според данните близо 98 на сто от родните компютърни специалисти са с висше образование.

През миналата година във всяко пето предприятие в България е имало заети лица, чиято основна задача е била да разработват, управляват или поддържат информационно-комуникационни системи и софтуерни приложения.

Според анализа на Евростат групата на ИТ специалистите в ЕС е регистрирала и най-ниски нива на безработица за последните няколко години, тъй като пазарът на труда за хора с образование по ИТ е започнал бързо да се разраства.

По данни на НСИ заплатите в ИТ сектора са били най-високи в целия спектър на пазара на труда у нас – средно около 30 000 лева годишно са получавали компютърни специалисти в частния сектор, според родната статистика.