Замърсяването на въздуха не е проблем, който съществува само в развиващите се страни. Новите данни от Европейската агенция за околната среда показват, че това е сериозно предизвикателство и за редица държави в Европа.

България, Румъния и Унгария са страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз, показва проучване, направено от Европейската агенция за околната среда и цитирано от World Economic Forum.

Фините прахови частици са особено вредни за здравето, защото проникват много бързо в белите дробове. При съотношение смъртни случаи/население в челото застават държави от Източна Европа – България, Румъния, Гърция и Унгария.

У нас все още голяма част от населението в страната се отоплява чрез горене на твърдо гориво (най-често нискокачествени въглища). Използваните печки са неефективни и горенето на твърдите горива е съпроводено с отделянето на вредни за здравето елементи.

През 2015 г. почти половин милион души са починали в резултат на силно излагане на фини прахови частици, озон и азотен диоксид. Фините прахови частици са най-смъртоносни – около 400 хил. души от ЕС са загинали заради вредното им влияние, показват статистическите данни.

Въпреки че броят на починалите от замърсяването на въздуха през последните три десетилетия постоянно намалява, вредните нива си остават все така високи. ЕЕА твърди, че и днес 90 процента от европейците дишат мръсен въздух и замърсяването на въздуха представлява най-голямата опасност за човешкото здраве.

Навсякъде по света 9 от всеки 10 души живея в райони със силно замърсен въздух, като всяка година умират около 7 милиона души в резултат на това.

От 2013 г. насам пакетът с мерки на ЕС допринася за постепенното подобряване на качеството на въздуха в цяла Европа. Целта е до 2030 г. това качество да бъде значително подобрено. За целта би трябвало всички страни да изпълняват изискванията. Много от тях обаче не го правят. През месец май ЕК подаде жалби срещу Германия, Франция, Великобритания, Италия, Унгария и Румъния заради лошия въздух в градовете.

Като цяло, поредица от регулативни мерки в САЩ, Европейския съюз и Япония спомогнаха за драстично намаляване на вредните емисии в някои сектори. Обратното обаче се случва в развиващите се страни в Азия, където заради липса на регулации върху горива и енергийна ефективност вредните емисии търпят постоянно увеличение. Над 6.5 милиона души умират всяка година заради замърсен въздух. По този показател България е с четвъртата най-висока смъртност на всеки 100 000 души – мрачна класация, която се води от Грузия. След България са Китай и Индия, докато Франция, Норвегия и САЩ са сред най-добре представящите се по този показател.