Българските потребители са все по-силно заинтересовани от възможността за извършване на плащане чрез своите мобилни телефони или онлайн, когато става въпрос за покупки. Улеснението от тези процедури вече се допълва и от по-високата покупателна възможност на гражданите, както и по-доброто ниво на сигурност при дигиталните транзакции. Само за първите 9 месеца на годината  над 1 250 000 са онлайн купувачите в България.

Този празничен сезон хората, които ползват интернет, ще направят подаръци средно на обща стойност над 330 лева. В сравнение със средните разходи миналата година това означава, че хората, които ще купуват подаръци в интернет, ще похарчат със 100 лева повече. Нарастването на сумата за коледни подаръци е още един показател за повишаването на заетостта и увеличението на приходите на населението.

Мобилният телефон си остава другата предпочитана платформа за пазаруване. Най-голям интерес към мобилните разплащания (около 80 процента) заявяват потребителите във възрастовите групи 18-24 и 35-44 години.

Мобилните разплащания в страната стават все по-популярни, което се дължи както на положителните нагласи на потребителите към иновативни методи на плащане, така и на удобството и безопасността на мобилните трансакции.

Всеки трети българин използва повече от 10 цифрови услуги и прекарва повече от пет часа на ден пред своето мобилно устройство, което поставя България на лидерска позиция в Европа. 70 процента от българите посочват телефона като предпочитана алтернатива за извършване на плащане. Също така, 34 процента от сънародниците ни биха използвали таблетите си за извършване на плащания, а 16 процента биха разчитали на смарт устройства, часовници и гривни.

Онлайн търговията за крайни потребители в България нараства до 664 милиона евро през 2018 г. Това става ясно от Европейския доклад за електронна търговия за 2018 г., според който ръстът на пазара за 2018 г. спрямо 2017 г. достига 30 процента. Сред основните потребителски желания за подобрение в развитите европейски държави са скоростта на доставка и техническите повреди. За сравнение, в България само 6,9 процента от онлайн купувачите споделят, че времето за доставка може да е по-бързо и 1,9 процента докладват за техническа грешка в даден сайт.

Тези данни идват броени дни преди тазгодишното издание на т.нар. Черен петък на 23 ноември, който се очаква да постави рекордни резултати и в Европа, и в САЩ.

Гигантът в електронната търговия Alibaba обяви по-рано тази седмица, че продажбите в онлайн платформите в Китай на 11 ноември са достигнали рекордните 213 милиарда юана или 30.7 милиарда долара, което е увеличение с 27 процента спрямо миналата година.