Две ключови за региона срещи на високо равнище ще има по време на форума ЕС-Западни Балкани в София.

Най-напред, косовският президент Хашим Тачи е получил покана от Европейския съюз и България да участва на срещата ЕС-Западни Балкани в София, която ще се състои на 17 май.

Този ход носи промяна спрямо досегашното разбиране, че на срещата Косово ще бъде представено от премиера Рамуш Харадинай. По последни данни обаче, премиерът ще присъства само на Виенския икономически форум, чийто домакин отново ще бъде София на 18 май. Второто важно събитие се разглежда до известна степен е продължение на срещата ЕС-Западни Балкани, която ще се състои ден по-рано.

Най-вероятното обяснение е, че Тачи е поканен в София заради диалога с Белград, защото в българската столица ще бъде и сръбският президент Александър Вучич. По този начин Брюксел ще се опита отново да инициира конструктивен диалог между двете страни.

Успоредно с това македонският премиер Зоран Заев потвърди информацията, че ще има среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в София по време на форума. Това ще бъде среща на четири очи, а по време на разговора двамата премиери ще се опитат да постигнат окончателно споразумение за разрешаване на „македонския въпрос“.

Датите 11 и 12 май също са особено важни за развитието на събитията. Тогава ще има нова среща между външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Кодзияс в Сунио, край Атина. На нея ще присъства и международният посредник Матю Нимиц. От 1994 насам Нимиц се опитва да договори уреждането на най-странния международен спор, в който Гърция отхвърля името на Македония и отказва да ѝ разреши да се присъедини към НАТО или ЕС, докато не го замени с друго.

Срещата на 17 май се определя като ключовото събитие по време на българското председателство, защото е свързано с един от специфичните ни приоритети – европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Форумът си поставя три основни цели – да се даде силен сигнал за европейска перспектива за страните от региона, да се насочи вниманието върху важността на свързаността в различните измерения – енергийна, цифрова, транспортна, образователна, свързаност между хората с цел преодоляване на съществуващите стереотипи, а третата цел е по отношение на въпроси, които са от взаимен стратегически интерес за ЕС и страните от Западните Балкани.