Европейската комисия представи предложение за усъвършенстване на Визовата информационна система (ВИС) – базата данни, съдържаща информация за лицата, които кандидатстват за шенгенски визи, с цел да се реагира по-добре на променящите се предизвикателства, свързани със сигурността и миграцията, и да се подобри управлението на външните граници на ЕС, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Предложените промени ще предоставят възможност за извършването на по-задълбочени проверки на миналото на кандидатите за виза, ще премахнат информационните пропуски от гледна точка на сигурността посредством по-добър обмен на информация между държавите членки и ще осигурят пълна оперативна съвместимост с други бази данни на ЕС.

Комисията призова държавите в ЕС да положат повече усилия за връщането на мигрантите, които са без право на престой.

„Броят на операциите за връщане на мигранти постоянно нараства. Обстановката с миграцията в ЕС сега е спокойна, макар да се наблюдава повишен натиск по гръцко-турската сухопътна граница, в западната част на Средиземно море и по пътя през Западните Балкани. Комисията призовава всички държави членки да приемат до октомври поне 25 000 разселени мигранти, макар че са поели обещание да подслонят двойно повече“, заяви еврокомисарят по миграцията Аврамопулос.

По последни данни на комисията от началото на годината миграционният натиск през централната част на Средиземно море е намалял със 77%. Същевременно на сухопътната гръцко-турска граница броят на прииждащите мигранти се е увеличил девет пъти спрямо броя за миналата година. На Балканите се отчита раздвижване през Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Данните показват, че от началото на тази година в Либия доброволно са се върнали над 6000 мигранти. Засега едва една от три заповеди за напускане на ЕС, издадени срещу мигранти без основание да останат в Европа, биват изпълнявани, отбелязва ЕК.

От началото на годината европейските граничари са участвали в 111 операции по връщане на мигранти.

Очаква се още Европейският съюз да премахне визите за косовски граждани до края на тази година. Комисията по вътрешни работи на Европейския парламент одобри премахването на визите за граждани на Косово, желаещи да пътуват в Европа, преди време, но през 2016 г. процесът бе замразен. Причината бе нуждата от демаркация на границата с Черна гора и създаването на община на сръбското малцинство в страната.

Косово е последната държава в Европа, която има визов режим с шенгенските държави. Ограниченията за пътуване за албанците и за останалите граждани на бивша Югославия отпаднаха съответно през 2010 и 2009 г.