Икономиката на Великобритания събира сили да понесе рекорден спад в стойността на националната си валута с наближаването на Брекзит. Лирата вече отчете най-ниски стойности от повече от година, но пазарите очакват и по-голямо обезценяване.

Най-лошият сценарий е при излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение за бъдещите търговски отношения с блока.

Последният спад в лирата бе предизвикан от предупреждението на британския министър на международната търговия Лиъм Фокс, че по-малко от осем месеца преди предвиденото напускане на ЕС през март догодина, има 60 процента вероятност Великобритания да излезе без сделка.

При липсата на каквото и да било убедително развитие в посока сделка през следващите месеци, инерцията на поевтиняване на британската лира ще се ускори с наближаването на крайния срок, а спекулантите са изкушени да залагат срещу британската валута.

Независимо от това, Лондон се надява, че ще има финансовата дисциплина да издържи на раздялата. Безработицата за април-юни тази година е паднала до 4.0 процента в сравнение с 4.2 на сто през първото тримесечие. Това е най-ниското ниво от зимата на 1975 г., когато премиер е Харолд Уилсън от Лейбъристката партия. Броят на заетите на пазара на труда се е увеличил с 42 000 души до 32.39 милиона души през второто тримесечие на тази година. Броят на безработните е спаднал с 65 000 до 1.36 милиона души.

Нещо повече, британската икономика изпревари Еврозоната по растеж. Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода април – юни на 2018 г. с 0.4 процента спрямо първото тримесечие, когато нарасна с 0.2 процента, оправдавайки осредните прогнози на финансовите пазари. По този начин британската икономика успя да надвиши растежа от 0.3 процента в рамките на еврозоната.

На политическата сцена, въпросът за Брекзит все още не изглежда напълно приключен и повечето британци искат втори референдум в случай на Брекзит без сделка с ЕС. Едва 25 процента биха оставили решението за бъдещето на страната в ръцете на депутатите, показа ново проучване на YouGov.

Анкетата разкрива и че отношението към британския премиер също се е втвърдило от юли насам, когато 46 процента от хората смятаха, че тя трябва да бъде заменена ако не може да постигне споразумение, докато през този месец процентът се е увеличил до 49.