България се нарежда на 46-то място от 162 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2018“, изготвен от канадския институт „Фрейзър“.

Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7.41 т. от максималните 10 точки (при 7.40 т. в миналогодишното), което нарежда страната отново на 46-то място. Ботсвана и Перу са непосредствено преди България с по-висок резултат, а Уганда и Монголия – след. Това означава, че за една година икономическата свобода в България е нараснала с едва 0.01 т., което на практика е стагнация.

През 2013 г. страната ни заемаше 39-та позиция, но в последно време върви все по-надолу.

Класирането се определя по няколко показатели като размера на правителствените разходи и на държавните трансфери и субсидии; съдебна система и право на собственост; инфлация; международната търговия и бизнес регулациите.

България продължава да получава най-ниска оценка независимостта и безпристрастността на съда, както и гарантиране правото на собственост. Високото ниво на преразпределение и вмешателство от страната на държавата, изключително неефективната съдебна система и задушаващата бюрокрация отново се доказват като основните фактори, спъващи икономическата свобода в България.

Хонконг и Сингапур отново са на челните две позиции, а Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, САЩ, Грузия, Мавриций, Великобритания, Австралия и Канада.

Резултатите от доклада са емпирично обвързани с изводи, че по-високата икономическа свобода води до по-високи доходи на човек от населението; по-голям дял на доходите на най-бедните 10 на сто от населението; по-малък дял на хората в бедност; по-дълга продължителност на живота; по-добра защита на гражданските свободи; и по-бърз икономически растеж.

„Фрейзър“ е един от най-влиятелните и цитирани мозъчни тръстове в света. От 1996 г. насам, съвместно с още седемдесет частни института, той издава всяка година Индекса на икономическата свобода в света. Това е най-стария и най-обективния подобен индекс, чиято методология е разработена от нобеловия лауреат Милтън Фридман.