Американският министър на отбраната Джеймс Матис пристигна във вторник в Пекин, за да се срещне с висши китайски ръководители. Матис е първият министър на отбраната на САЩ, посетил Китай от 2014 г. насам, и то след като остро самият той критикува дейностите на Пекин в Южнокитайско море.

В рамките на срещата са включени разговори с американски дипломати и китайски военни лидери. Не е ясно обаче какво влияние ще окаже на срещите с китайските ръководители търговската война между двете държави. Матис обаче е известен с твърдата си позиция – за него в Пентагона казват, че умее да налага волята си както на редници, така и на крале или президенти.

Като ключова се очертава темата за денуклеаризацията на Корейския полуостров във връзка с поетите ангажименти на срещата на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-Ун. САЩ вече временно преустановиха изпълнението на две военни програми за обучение с Южна Корея. В същото време обаче, верен на своя стил, американският президент Доналд Тръмп обяви на 23 юни, че Северна Корея все още представлява „изключителна заплаха“ за САЩ.

Въпреки коравия му имидж, Посещението на Матис подсказва, че администрацията на Тръмп все още иска провеждане на военен диалог с Китай. Подобни двустранни разговори ще намалят напрежението между двете държави и е по-добро от сляпо отгатване на стратегическите амбиции на другия. Поне за момента Китай не дава сигнали, че няма намерение или амбиция да оспорва американското световно влияние. Напротив, китайците са дълбоко обезпокоени от плановете на Вашингтон да сдържа агресивно Пекин, включително и с търговски мерки.

Случайно или не, посещението на Матис съвпадна с мащабни изпитателни пускове на стратегически крилати ракети DF-10A с наземно базиране. Мощните далекобойни ракети са по дизайн на съветската стратегическа крилата ракета X-55, чиято документация, включително прототипи, дойде в Китай от Украйна. Максималният обсег е 2500 километра. Пекин обяви тестовете за изключително успешни, с което неминуемо загатна, че разполага с въоръжение от най-висок клас, което е готово за използване при нужда. Подобни демонстрации най-често имат символичен ефект и целят да внушат, че съответната страна има цяла плеяда от отговори в случай на външен конфликт.