Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Apple да произвежда продуктите си на родна земя вместо в Китай, за да избегне последиците от търговската война с Пекин.

„Цените на Apple могат да нараснат заради огромните мита, които можем да наложим на Китай, но има и лесно решение, при което ще има нулеви данъци и дори данъчни отстъпки“, написа Тръмп в предпочитания от него комуникационен канал – социалната мрежа Twitter.

Администрацията на Тръмп наложи наказателни мита върху китайски стоки за 50 милиарда долара и заплаши да наложи мита върху целия китайски внос. Пекин отговори реципрочно, създавайки търговско противоборство с широк отзвук и залог за милиарди долари.

Според Apple, търговската война с Китай и 25% мито ще доведат до повишаване цената на компонентите, използвани в смартфоните, както и до намаляването на количествата и ръста на продажбите. Процесът ще обхване широк спектър от продукцията на Apple. Това са смарт часовниците, безжичните слушалките, Mac mini, стилуса Apple Pencil и редица фирмени аксесоари, всички от които по традиция са и без това скъпи.

Apple не е единствената компания, която се притеснява от влиянието на тежката международна обстановка върху бизнеса ѝ. Cisco, Dell, Hewlett Packard Enterprise и Juniper Networks също изразиха тревогата си, че митата над китайско мрежово оборудване директно и диспропорционално ще навредят на собствените им бизнеси и на американската икономика. В отворено писмо до министъра на външната търговия на САЩ Робърт Лайтизър те казват, че митата ще се отразят най-вече на американските потребители и ще забавят развитието на американската интернет и облачна инфраструктура, тъй като многобройни ключови хардуерни части са засегнати от митата. Загубата на работни места и пазарна стойност ще направи американските технологични компании по-малко конкурентоспособни спрямо китайските им съперници – обратното на зададената цел на серията политики.

Стоките, засегнати от новата политика, са ключови не само за Cisco, Dell, HP Enterprise и Juniper, но и за Facebook, Microsoft, Amazon и Google, които в момента се наслаждават на бум на пазарните си капитализации, докато се състезават в създаването на облачни платформи.