Представители на азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР потвърдиха намерението си инвестират в газоразпределителната мрежа на територията на България. Те са на работно посещение в София, за да обсъдят с българските институции детайли около възможността да участват в развитието на газовия сектор у нас.

Азерският газ е част от плана за диверсифициране, но може да дойде едва когато има подходящата за това инфраструктура.

Интересът за участие на СОКАР в газификацията на българските градове бе заявен по време на среща в Баку между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев през януари.

През 2016 г. Азербайджан е добил над 41 милиона тона нефт и 29.4 милиарда куб.м. газ. Сътрудничеството по проекта за изграждане на т.нар „Южен газов коридор“ предвижда реализация на газови доставки в размер на 1 млрд. куб. метра годишно от находището Шах Дениз 2 от 2020 г. Предвижда се и разглеждане на възможностите за доставки на природен газ от новите азербайджански находища след 2020 г. през интерконекторите Гърция-България и Турция-България.

България и Азербайджан са естествен мост между Каспийско и Черно море с добри отношения и широки възможности за сътрудничество. България призна независимостта на Република Азербайджан на 14 януари 1992 г. и дипломатическите отношения между двете страни се основаха на 5 юни 1992 г.

През декември 1999 г. бе открито посолството на Република България в Република Азербайджан. На 16 април 2004 г. президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев подписа указ за откриване на посолството на Република Азербайджан в Република България.

ЕС и Азербайджан също обсъждат сътрудничество в икономиката и енергетиката, включително и по програмата „Източно партньорство“, създадена през 2009 г. с цел укрепване на връзките с бивши съветски републики.